Boş Banka Hesabını Kapatın

Herkese günaydın. Hatırlarsanız 3 ay önce size bankalardaki hesaplarınız hakkında bir yazı yazmıştım. Aslında bu tehlike hep vardı ama çoğu insan farkında değildi. Şimdilerde büyük haber siteleri bunlarla ilgili haberler yaptı. Oysa biz bu tehlikeyi çok önceden fark etmiştik zaten.

Yani Nisan aynının sonuna kadar hesaplarını kapatmak lazım, çıkan haberlere göre evet. Ama zaten ondan öncesinde de kullanmadığınız banka hesapları vardıysa onları da kapatmalıydınız zaten. Belki de bu zamana kadar hesap işletim ücreti alınmıştır bile.

Ben daha önce de dediğim gibi kullanmadığınız banka hesabınızı kapatın dedim. Ama şimdi de hareketsiz hesaplar geldi gündeme. Hareketsiz hesap ne diyecek olursanız buradan ulaşabilirsiniz. Hareketsiz hesap sahiplerinin dikkatine; böyle bir hesabınız varsa: ya ufak da olsa bir hesap hareketi yapın veya hesabınızı kapatın. Sadece bu tehlike için değil bu olmasa da neden banka hesaplarınızı kapatmanız gerektiğini ve sürekli risk altında olduğunuzu öğrenin. Risk kelimesinden kastım, kesilebilecek ücretlerin olma ihtimalidir.

Hürriyet’in haberini aşağıda sizlerle paylaşacağım. Çok da kafanıza takmayın, en fazla hesabınızdan 50-60 lira para çekerler veya borç yansıtırlar; olacağı o yani atla deve değil.

Dikkat! Bankalar kullanmadığınız sıfır bakiyeli hesaba da ücret yansıtacak.

Bankalar kullanılmayan hesaplardan hesap işletim ücreti almak için harekete geçiyor. Bankalar kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplardan hesap işletim ücreti alabilecekler. Ancak bu ücret alınmadan önce müşteriye bilgi verilecek. 30 gün içinde hesap kapatılmazsa banka işlem ücreti alacak. Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, düzenlemenin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, müşterilerin panik yapmasına gerek olmadığını, bankaların hesap işletim ücreti almadan bilgilendirme yapacağını söyledi.

GEREKÇESİ NEDİR?

Bankalar Birliği BDDK ile birlikte geçen yıl “Bankalar ile Bireysel Müşterileri Arasında İmzalanacak Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlar ile Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında tebliğ ile müşterilerle bankalar arasındaki ilişkileri düzenledi. Bankalar Birliği’nin statüsü gereği bu düzenlemeleri yapma yetkisinin olduğu belirtildi. Söz konusu tebliğ 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Tebliğin 8’nci maddesinin son fıkrasında da kapatılmayan, boş duran hesaplarla ilgili düzenleme yer aldı. Buna göre kapatılmayan hesaplardan “hesap işletim ücreti” alınmasının yolu açıldı. İlgili düzenleme şöyle:
“Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilir. Bu hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde ilave maliyete katlanmaksızın hesabı kapatma hakkının bulunduğu aksi takdirde bankanın ücret tahakkuk ettirebileceği ve/veya ürünü/hesabı/hizmeti kapatılabileceği hususunda bilgilendirme yapılır.”

180 GÜN BEKLEDİLER

Düzenleme 1 Eylül 2013 tarihinde girdi. 180 günlük süre mart başında bitti. Tebliğde hesap işletim ücreti alınması için öncelikle 180 gün kredi kartının ya da vadesiz mevduatın heraket etmemesi gerekiyordu. Bunun üzerine de bankalar harekete geçerek müşterilerine mesaj göndermeye başladı. Müşterilere gönderilen mesajlarda, bankalarındaki hesaplardan kapatılmaması halinde hesap işletim ücreti alınacağı bildirildi. Her müşteriye ayrı bildirim yapıldığı için bankalara başvurmak için belli bir tarih şartı bulunmuyor. Bankalar müşterilerini kullanılmayan hesaplar konusunda yine tebliğe göre 30 gün önceden bilgilendirmek zorunda.

NASIL KAPATTIRILIR? 

Banka hesapları bankaların internet şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor. Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.

12 thoughts on “Boş Banka Hesabını Kapatın”
    1. bağlı bulundugunzu subeye talımat vermenız gerekmekte ve hesabınzıda bakıye olmamalı, otomatık odemeler olmamalı bılgınız olsun

  1. Ziraat banka kartima bagli ayrica bir vadesiz tl ve vadesi dolar hesabim var. Ama ogrenciyim ve banka kartim da ogrenciler icin olandan benden de kesilir mi ucret?180 gunu gecmistir saniim.

    1. Artık öğrenci değilseniz o öğrenci hesabı dediğiniz hesap bir süre önceki hesap ise normal hesap statüsüne geçmiş olabilir. Benim kayınçonun öyle oldu normal hesap oldu ve ücret kesmişler daha önceden olan olay bu ücret alınınca o da şaşırmıştı. Buradan yola çıkarsak sizin içinde bir ihtimal var. Yapacak şey kullanmayacaksanız bir an önce kapatmanız. Bilgi verilecek deniyor fakat iletişim bilgileri eski olan hesaplara ne olacağı muamma.

  2. Hala ogrenciyim hocam. Dolar hesabini da sinav ucretleri icin falan acmistim. Umarim kesmezler. Keserlerse ogrenci belgesini goturup alabilirim degil mi?

    Cevap verdiginiz icin tesekkurler.

    1. Rica ederim Ahmet bey. Hala öğrenci iseniz kesmezler. Diyelim ki kestiler dediğiniz gibi öğrenci belgenizle gidersiniz. Ziraat bankası çok fazla hesap işletim ücreti almaz zaten diğer özel bankalar kadar almıyorlar. En kötü bi 15 cekerlerse sizde hemen uyanırsınız gider belgenizi verirsiniz. Yani öyle çok çok bir para almazlar demek istediğim alsalar bile. O da zaten şubeye gitme yol paranızla aynı rakam olur gitmenize bile gerek kalmaz 🙂 . Ama şubeyi arar söylersin.

  3. Hocam bana finansbanktan mail geldi 220 tl lik borcunuz var yatirin gibilerinden. Bankayi arayip durumu sordum. Kullanmadigim hesap varmis vadeli mevduat hesabi ,buna ucret yansitmislar. Ucret yansiyana kadwr bana neden ölü hesabim oldugu bildirilmedi dedim. Telefonunuz aranmis ama ulasilamamis dediler.ulasilamamasi normal cunku ben o hesabi 2008de bir donem kullandim ve sonra hic kullanmadim.ve o donemki telefon numaram degisti. Ama borcu tahsis etmek icin mail yoluyla ulasmayi biliyorlar. Ne yapabilirim bu durumda?

    1. Erdal bey merhaba,
      Hakkınızı aramak isterseniz tabi ki arayabilirsiniz. Tmsf nın sistesinden başvurabilirsiniz veya şikayetvar com dan yazabılırsınız sıze daha ılımlı donus olacaktır. Onun dışında bankamızdaki hesaplarımızı takip etmek durumundayız. Telefon numaranız değişti ise o telefon numaranızı daha önce çalıştığınız bankalarda güncelletiniz. Banka hesaplarınızı takip etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bir bankada işiniz bitince her şeyinizi kapatmalısınız bu şekilde bir olayla karşılaşmamak için. Bizim insanımız sizin için söylemiyorum biraz rahat davranıyorlar bu konuda. Ben mesela sistemini bildiğim anladığım başıma neler gelebileceğini bildiğim bankalarla çalışıyorum. Ne yapmam gerektiğini biliyorum. Sonuç olarak numaranız değişti ise size ulaşamamaları çok normal. Banka bir müşterisine ulaşamadı diye borçlarını silmez. Sizin takip etmeniz gerekirdi diye düşünüyorum. O kadar çok müşteri var ki onlara oturup tek tek bakmıyorlar. Belki mailinizi sonradan bir şekil de buldular bilemiyoruz. Bence o borcu ödersiniz. Ama ödemek istemiyorum uğraşıcam derseniz dediğim gibi tüketici hakları, tmsf, şikayetvar.com veya ilgili bankanın şikayet hattını arayabilirsiniz.

      1. Tamam ilginiz için tesekkur ederim. Ölü hesaplara ucret yansitilmasindan once musteriye telefon fax mail yada yazili yollarla ulasilmasi ve buna ragmen musteri hesabini kapatmamasi durumunda ucret yansitilacagi seklinde biliyordum ben durumu.ama net bir bilgiye sahip olmadigim icin size danismak istedim. Cevabiniz icin tesekkur ederim. Iyi gunler.

        1. Rica ederim ne demek. Evet aslında dediğiniz gibi belli bir tarihten sonra öyle evet yani bundan sonrası için öyle evet. Ama o kanun çıkmadan önce bu borç birikmiş ve size ulaşılmış. O yüzden biraz daha ulaşmasalardı size ve bu kanun çıktıktan sonra olsa zaten ulaşmaz hesabınızı kapatırlardı. Bi sorunuz olursa yine beklerim. 🙂

  4. Abi sen kapatmak istesen de adamlar kapatmıyor. Üstüne bir de kredi kartı veriyor. Yeni bitirdim kredi kartı borcumu yeniden kart göndermişler. Yuh yani…

Sizin Yorumunuz