Ev Kiralayan Öğrencilerin Hakları
Yurtlarda ya da apartlarda kalmak istemeyen öğrenciler bazen tek baslarına bazen birkaç arkadaşıyla birlikte ev kiralarlar. Bu tip evler halk arasında öğrenci evi diye belirtilir.
Öğrenci evlerinin diğer kiralık evlerden farkı nedir diye bakacak olursak aslında hiçbir farkı yoktur. Normalde nasıl oluyorsa ayni şekilde kiralayan öğrenci ve ev sahibi arasında iki tarafın da mutabık olduğu bir kira sözleşmesi hazırlanır.
Öğrenciler ev kiralarken belli baslı hususlara dikkat etmeliler. Odası, tuvaleti olsun, kira ücreti ucuz olsun yeter diye düşünmeleri aslında şartlar gereğince doğru gözükür ama evi tutup yerleştikten sonra can sıkar. Evin son kiracısı neden cıkmış, evin teknik bir problemi var mı, evin bulunduğu mahalle nasıl gibi soruların yanitlari mutlaka ogrenilmeli. Kira sozlesmeleri artik genellikle kirtasiyelerden hazir aliniyor ama gene de ev sahibi kira sozlesmesini getirdiginde tumunu okuyarak imza atilmali. Hakkiniz olsa bile ileride yok yere ev sahibi ya da bina yoneticisi basinizi agritabilir.
Ögrenci olarak bir ev kiraladiginizda normal bir kisi ya da aileden hak olarak eksiginiz ya da fazlalığınız yoktur. Yasa gereği geçerli olan tüm haklar öğrenci kiracı için de geçerlidir. Kira sözleşmesinin altına kim imza atmışsa ev sahibi evini o kişiye kullandırtmakla yükümlüdür.
Öğrenci kirayı birçok kez geciktirir ya da ödemezse, apartmanın ya da sokağın huzurunu bozan davranışlar sergilerse, ev amaçlı tuttuğu yeri işyeri olarak ticari amaçla kullanırsa ev sahibi hukuki süreç başlatır ve kiracının evi tahliye etmesini ister.
Öğrenci evi için yapılan sözleşme son bir ay kala ev sahibi tarafından uzatabiliriz/evi boşaltın gibi bir ihtar çekilmemişse öğrenci de bir bildirim yapmamışsa sözleşme bir yıl daha uzar. Eve fiziken bir zarar verilmemişse kira borcu da yoksa ev sahibi depozitoyu iade etmek zorundadır.
Son Yorumlar