E-Fatura Keserken Dikkat
Yeni yılın girmesi ile bir çok firma e-fatura sistemine geçiş yapmak zorunda kaldı. Geçen sene de e-fatura mükellefleri vardı ancak yeni yıla giriş ile birlikte e-fatura mükellef sayısı da artmış oldu. Neredeyse tüm adını duyduğumuz firmalar büyüklükleri sebebiyle e-fatura düzenler oldu.
E-fatura hem kağıt israfından kurtulmak hem de devletin firmaları kayıt altına almak için geliştirdiği yeni fatura sistemidir. Artık her kesilen fatura gelir idaresi başkanlığı aracılığıyla, kesilen karşı tarafa ulaşmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Belli sermaye ve ciroya ulaşan firmalar için zorunludur. Artık fatura kesmek eskiye göre daha kolay olacaktır. Üstelik karşı tarafa ulaşması da çok daha hızlı olacaktır. Kargo süreci ortadan kalkacaktır. faturalar bilgisayar üzerinden direk karşı tarafa gidecektir .
Ayrıca ortaya çıkan mutabakatsızlık sorunları da minimuma inecektir. Şuan da bile avm’ye gidip bir mağazadan alışveriş yapmanız durumunda size, A4’e yazdırılmış e-fatura kesilecektir, çok büyük ihtimalle. Çünkü avm’lerde genellikle büyük markalar bulunmaktadır. Sakın şaşırmayın, artık faturalarımız bu şekilde olacaktır.
E-fatura’da dikkat edilmesi gereken 2 durum var
Bunlardan biri temel fatura olarak kesilen e-faturalar, diğeri ise ticari olarak kesilen e-faturalardır. Temel kaydı ile kesilen e-faturalara itiraz hakkı mevcut değildir. Karşı tarafça itiraz olarak kabul edilen fatura türüdür. Sadece iade fatura keserek işlemi tersine alabilirsiniz. Ticari fatura olarak kesilen e-faturalar da ise faturaya muhatap olan karşı tarafın, kesilen faturaya itiraz edebilmesi için 7 gün süresi vardır. Yani ister ise bu 7 gün içerisinde kesilen e-faturayı kabul etmeme, red etme hakkına sahiptir.
Siz de kendinize fatura kestirirken bu vurguya dikkat etmenizi ve karşı tarafa size fatura keserken ticari olarak kesmesini rica ederek kontrol ettikten sonra onaylama hakkınızı kullanabilirsiniz.
5 thoughts on “E-Fatura Keserken Dikkat”
tamamen fişlenmiş bir tüccar ordusu ortaya çıkacak bana göre
Zorunluluk kapsamındaki mükellefler için e-fatura kullanım zorunluluğu bulunmuyor sanırım.
ben geçen bilgisayar alınca şaşırdım bu işe ,gerçekten dikkatli olmakta fayda çünkü kafa karıştırıcı bir durum bu
İlginç olan hiç bir kesimin hala bu sistemin iyi olup olmadığı konusunda uzlaşmamış olması 🙂
Geçenlerde bir mağazadan alışveriş yaptım.E-fatura kesti.Ayrıca kestiği efaturayı A4 kağıdında printerdan çıktı aldı ve bana verdi.Yani e fatura ile herhalde kağıt israfı 2 katına çıktı.