Ambulans ve İlk Yardımın Kalp Krizindeki Önemi
Ambulans ve İlk Yardımın Kalp Krizindeki Önemi
Son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz bu tıbbi sorun kimi hastaların canını almadan bırakmıyor. Bazıları için ufak bir sancı olarak kabul edilen kalp krizi düşünüldüğü gibi basit değildir. Önüne geçilmediği sürece küçük sancılar büyük ölümlere neden olabilir. Peki kalp krizi nedir, belirtileri nelerdir, önlem adına ne yapılmalı? İşte merak edilen soruların cevabını Coşkun Ambulans tarafından hazırlanan aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.
Kalp Krizi Nedir?
Kan taşıyan (kalp damarı) damarlardan birinin tıkanmasıyla kalp krizi ortaya çıkar.
Tıkanan damarlar kalp fonksiyonunu yavaşlatır ve oksijenin kalbe gitmesini engeller böylelikle kalbin zarar görüp krizin gerçekleşmesi meydana gelir. kalp krizinin gerçekleşmesi aniden de oluşabilir, yavaş yavaş da görülebilir bu tamamen kalbin aldığı hasara bağlıdır.
Peki damar tıkanıklığı nasıl oluşur? Hangi maddeler damarın tıkanmasına neden olur diye merak ediyorsanız merakınızı giderecek cevabı hemen verelim.. Damar içinde biriken plaklar zamanla hacim kazanır ve tıkanıklığa yol açar bu durum da kalbe giden oksijen damarlarının tıkanmasına neden olur.
Tıkanan damarlar zamanla ölür ve kas dokusunun yerini ölmüş dokular alır. Bu yüzden zamanında müdahalede bulunmak hayat kurtarır. Ölü dokuların temizlenmesi durumunda yavaşlayan kalp fonksiyonlarının önüne geçilir.
Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?
*Göğüs Bölgesinde Oluşan Ağrılar: Kalp krizi birtakım ağrılarla kendini göstermeye çalışır. Bıçak ağrısı gibi bir ağrının göğüs bölgesinde hissedilmesi kalp krizinin sinyallerini verir. Göğüs bölgesi sıkılıyormuş, eziliyormuş gibi bir baskı canın ağrımasına sebep olur. Yaşanan bu durum 3-4 dakika sürebilir. Daha sık görülmesi durumunda doktora başvurmak gerekir.
*Üst Karın Kısmında Oluşan Ağrılar: Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar vücudun üst kısmını da etkisi altına alır ve herhangi bir bölgede şiddetli bir ağrının oluşmasına neden olur. Kollar, omuzlar, dişler, çene veya sırtın üst kısmı ağrıyorsa bu kalp krizi belirtisi olabilir.
*Kaygının Artması: Herhangi bir durumda söz konusu değil iken kaygının depreşmesi de kalp krizi belirtisi olabilir.
*Karın Ağrısı: Kriz esnasında bütün ağrılar mideye inebilir. Reflü belirtisine benzer şiddetli ağrılar ve mide yanması gibi ağrılar meydana gelebilir..
*Solunum Güçlüğü: Göğüs ağrısı kaynaklı olarak derin nefes almak imkansızlaşır. Bu durum solunum güçsüzlüğü, eşittir kalp krizine zemin hazırlar.
*Baş Dönmesi: Bayılacakmış hissinin uyanması, baş ağrısı gibi durumlarda göğüs ağrısının etkisiyle kendini gösterir.
*Terleme: Ani terlemenin başlaması, vücut ısısının hızlıca düşmesi de kalp krizinin belirtisi olabilir.
*Kusma, Mide Bulantısı: Kusma gereği duyabilirsiniz veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz bu gibi durumlar felaket çanlarını çalabilir. Olası durumlarda doktora başvurmalısınız.
Kalp Krizinin Önüne Geçmek İçin Neler Yapılmalı?
Sağlıklı beslenmemeye bağlı olan söz konusu durumu ortadan kaldırmak için birtakım önlemler almak gerekir:
*Fast-food yiyecekler yerine meyve-sebze tüketilmeli.
*Trans yağ içeren ürünlerden kaçınılmalı.
*Hazır, konserve gıdalar tüketmek yerine besin oranı yüksek sağlıklı yiyecekler tüketilmeli.
*Süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olmasına çok dikkat edilmeli.
*Aşırı kilolarınız var ise bir diyet uzmanı denetiminde diyet yapıp kilolarınızdan kurtulmalısınız.
*Egzersizlere zaman ayırın, düzenli olarak hareket edin. Bu egzersizler kan dolaşımının sistemleşmesine yardımcı olacaktır.
*Sigara, alkol gibi zararlı şeylerden uzak durun.
*Yüksek tansiyon, yüksek şeker, kolesterol gibi sorunlarınız var ise doktorunuzun tavsiyelerine uyun ve bu tavsiyeleri kulak ardı etmeyin.
Bu önlemler alındığı sürece kalp krizinin bir nevi önüne geçmiş olursunuz. Böylelikle kriz size uzak olur.
Ambulans ve İlk Yardımın Kalp Krizinde Önemi
Ambulanslar, sağlık müdehalesi bakımından tam donanımlı araç olduklarından ilk yardımdan sonra ambulans veya özel ambulansın olay yerine en kısa sürede intikal etmesi ve hasta nakli kalp krizi geçiren hasta için büyük önem taşır. Coşkun Ambulans, özel ambulans hizmetleri veren bir firmadır.
Bilindiği gibi dünyada milyonlarca kişi hayatını bu şekilde kaybetmektedir (her sene İngiltere’de 74.000, ABD’de 600.000 insan kalp krizi nedeniyle hayata veda ediyor). Siz de hayatınızın baharında ölüme merhaba demek istemiyorsanız tavsiyeleri yerine getirmelisiniz ve krizin önüne geçmelisiniz..
One thought on “Ambulans ve İlk Yardımın Kalp Krizindeki Önemi”
Güzel bir konuya değinmişssiniz maalesef ülkemizde ilk yardımın önemini hala bilmeyen birçok birey var çünkü başlarına birşey gelmemiş gelince anlayacaklar ne denli önemli olduğunu