Hangi Bankada Hesabım Var Nasıl Öğrenebilirim ?

Hangi Bankada Hesabım Var Nasıl Öğrenebilirim ? 

Hangi banka da hesabınız olduğunu bankalardan tek tek sorgulamaktan başka çareniz yok. Yazıyı yinede okumak isterseniz okuyabilirsiniz ama sonuç olarak her bankaya sormanız gerekecek.

Hangi banka da hesabınızın olduğunu öğrenebileceğiniz bir kaç manuel yöntem var. Manuel diyorum çünkü, hangi banka da hesabınızın olduğunu online olarak tek tuş ile gösteren bir sistem yok ne yazık ki. Yani giriyim bir siteye T.C. kimlik numaramı gireyim bana hepsini sıralasın, böyle bir sistem yok ne yazık ki. İnternet de öyle bir yazı görürseniz de inanmayın ve boşuna o siteye bilgilerinizi girmeyin. Öyle bir sistem yok gerçekten. İnternet de çıkan hangi banka da hesabın var tıkla öğren gibi yazılan yazılar var evet ama onların hepsi bir siteye yönlendiriliyor ve o site de sadece on yılını doldurmuş hesapları gösteriyor. Yani benim yazdığım bu yazı başka bir şey, on yılını doldurmuş hesapları gösteren site başka bir şey. Orada bahsedilen konu, mesela bir banka da hesabınız var ve o hesaba on yıl hiç dokunmadınız, bir liralık bile bir hareket olmadığı zaman, o hesap da ne var ne yok TMSF ‘ye devrediliyor. Mevcut bankadaki hesaplarınızı gösteren yazılar bunlar. Benim bahsettiğim konu ise kullanılan veya kullanılmayan hesaplardan, bu zamana kadar alınmış veya alınmamış fark etmez, açık olan banka hesaplarından alınan hesap işletim ücretleriyle alakalıdır.  Bu konu şimdi yasal zemine kavuştu. Benim söylemek istediğim bu. Hiç bir site TMSF ‘ ye devredilecek hesapların dışındaki hesapları, tek tuşla göstermiyor bu konuda bilginiz olsun. Benim yazdığım konu banka hesaplarından alınan hesap işletim ücretleriyle alakalı dedim. Hangi banka da hesabı olduğunu unutan insanların sayısı hiç de az değil. Ben bu yazıyı bunun için yazıyorum ve diğer konu ile karıştırılmaması gerektiğini de bu şekilde açıklıyorum. Hangi banka da hesabınızın olduğunu bilmeden takip edemez ve kapatamazsınız. Bundan dolayı aşağıda size hangi banka da hesabınız var, bunu nasıl öğrenebilirsiniz, bunun hakkında bir kaç yol göstereceğim.

Bu aralar çok gündem de olan bir olay bu. Bildiğiniz üzere çıkan haberlerden dolayı, insanlar bankalardaki hesaplarını kapatmak için hücum etti. Aslında yeni olan bir olay değil bu. Zaten yıllardır insanların hesaplarından otomatik olarak belli periyotlar da bu paralar çekiliyordu. Ama kimisinin haberi vardı, kimisinin yoktu. Eğer ara sıra hesabınızın hareketlerini tek tek kontrol etmeyen biriyseniz ve hesabınızda bir miktar para var ise zaten alınan ufak rakamlardan haberiniz olmuyordur. Ufak rakamlardan kastım hesap işletim ücretleri. Bankadan bankaya değişir, alınan hesap işletim ücretleri ve bunların alındığı periyotlar. Aydan aya alan bir banka, her ay aldığı için, ufak bir rakam olacak ve gözünüze gelmeyecek. Bundan dolayı da hareketlere bakmıyorsanız zaten farkına bile varmayacaksınız. Eğer hesabınız da hiç para yok ise, hesap işletim ücreti alınmaz. Ama hesaba ilk para girişi olduğunda biriken tüm hesap işletim ücretleri otomatik olarak çekilirdi. Çekilirdi diyorum artık sistem değişti.

Bazı internet sitelerinde çıkan kapatılmayan banka hesapları için son gün 28 Nisan gibi başlıklı yazılar ise yanlış anlaşıldı. Evet bu durum yasallaştı ama son gün 28 Nisan değil. Herkesin son günü kendi durumuna göre değişiyor. Yani herkese kullanılmayan banka hesapları ile ilgili olarak 180 günlük süre verildi. A kişisinin hesap hareketlerine bakalım. En son işlemi 100 gün önce yaptıysa, bu hesabı kapatmak için kendine ait bir 80 günü var. O 80 gün hangi tarihe geliyor ise onun son günü o zaman. Bu 180 günün esprisi de, eğer bir kişi banka hesabını 180 gün kullanmadıysa o hesap hareketsiz hesap olarak anılacak ve yasalaşan yeni kanun gereği, bu hesaplardan hesap işletim ücreti alınabilecek. Bu zamana kadar ya hesaptan otomatik çekilirdi veya ilk para yatmada çekilirdi. Şimdi ise 180 günümüz var eğer hesap hareketsiz hesap oldu ise banka size bilgilendirme yapacak, mail veya sms ile. Ondan sonra o hesabı kapatmanız için 30 gün süreniz var. Kapatmazsanız o zaman ücret alınacak. Bankalardan gelen bildirimleri dikkatli takip edin. Dinlemeden her şeyi onaylıyorum demeyin. Sadece bunun için değil her iş için aynı şey geçerli.

Bankadaki bilgileri eski olan müşterilerin başına ne gelecek o henüz belli değil. Bundan dolayı bankadaki bilgilerinizi güncel tutun. Ayrıca size verdiğim ipuçlarıyla, hangi banka da hesabınız var onu öğrenin. Kullanmayacaksanız kapatın. Hesaplarını kapatmayan insanlardan her yıl ortalama 50-120 lira arasında ücret tahsil ediliyor bunun bilgisini de paylaşmak isterim sizinle.

Hangi banka da hesabınız var, bunu nasıl öğreneceğinize gelmeden son olarak bir noktaya daha değinmek istiyorum. Bu durumun biraz da ciddi bir yanı var. Şöyle ki; eğer destek hesabınız var ve hesap işletim ücretleri buradan alındıysa, sizin de haberiniz yok ise, o paraya faiz işler ve haberiniz olmadığı için ödeyemediğiniz bu ufak rakamlar yüzünden yasal takibe düşebilir, kredi ihtiyacınız olduğunda kara listeye gireceğinizden dolayı kredi çekemeyebilir veya kredi kartı alamayabilirsiniz. Bu konuya da dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Hangi bankalar ile çalıştığınızı düşünün. Hiç çalışmadığınız bankayı zaten bilirsiniz. Hangi bankalar ile çalıştım, hangisinden kredi çektim, hangisinden kredi kartı aldığınızı bilirsiniz. Başka bir yol olarak da şunu düşünebilirsiniz. Örnek veriyorum 15 banka vardır. Bunların hangisiyle çalıştığınızı, hangisinin kapısından içeri girdiğinizi hatırlarsınız veya ihtimali azaltıp tek tek onlara sorabilirsiniz. Benim hafızam çok kötü, hangi bankada vadesiz mevduat hesabımın olduğu hiç aklımda kalmadı  diyorsanız eğer, bir kaç yöntem var bunları yazacağım. Başka bilgi sahibi kişiler var ise bu konu hakkında yorumlarını bıraksınlar lütfen ben de öğreneyim.

Çalışmış olma ihtimalinizin yüksek olduğu bankalardan başlamak suretiyle ilgili bankaların müşteri hizmetlerini aramak. T.C. kimlik numaranızla hesabınız olup olmadığını sormak veya önünden geçtikçe şubelere girip, kimliğiniz ile beraber o bankada neyiniz var neyiniz yok sorgulatmak. Hangi şubede hesabınız var, hesap numarası ne, iban numarası ne, bakiyesi ne, kredi kartlarınızı kısacası ne var ne yok görebilirsiniz.

Bir ihtimal daha var tabi düşük de olsa kenar da ATM kartınız kaldı ise onun da şifresini hatırlıyorsanız ATM’ye giderek de hesabınız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Çoğu bankada hesabınız kapandığında kartı da kapatırlar ama bir iki banka da olsa kapatmayanlar var. Atm kartınızı alır geri vermez ise hesap yok demektir. Ama giriyor ve hesap bakiyesi gösteriyor ise hesap açık demektir veya kartınız eliniz de arayın müşteri hizmetlerini kart numaranızı söyleyin bilgilerinize ulaşsınlar ve neyiniz var neyiniz yok söylesinler.

O bankaya ait kredi kartınız varsa ATM’ye kredi kartınızı takarak hesabınız varsa görebilirsiniz. Eğer kredi kartınız hesabınıza tanımlı değilse göstermez o zaman da kredi kartınızı takarsınız borç ödeme dersiniz hesaptan borç ödeme dersiniz, hesap var ise çıkar karşınıza yok ise zaten böyle bir hesap bulunamadı diyecektir.

Sizler için uzunca vakit ayırıp, bilgilendirici olduğunu düşündüğüm bu yazıyı kaleme aldım. Biz  blog yazarları için en önemli şey, yazdığımız yazılara yorumlar alabilmektir. Tabi ki üsluba dikkat ederek. Yorumlarınızı, teşekkürlerinizi veya sormak istediklerinizi bir kaç kelime ile bizimle paylaşırsanız, bizler de bu yol da devam etmemiz gerektiğini anlar ve sizlere daha güzel yazılar yazmak için canla başla çalışırız. Bana vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

44 thoughts on “Hangi Bankada Hesabım Var Nasıl Öğrenebilirim ?”
  1. güzel bir yazı olmuş yanlış sitelere yönlendirilmelerin önüne geçer umarım.
    millet baktım hesabım yokmuş zannediyor..

    1. Malesef öyle bir hizmetimiz bulunmamakla birlikte, kanunen de mümkün olmamaktadır.

  2. Güzel bir yazı olmuş yanlış sitelere yönlendirilmelerin önüne geçer umarım.
    Teşekkürler.

  3. Yapabileceğim şeyler dışında ekstra bir bilgi verilmemiş maalesef. mesela tmsf ye devrolan hesapları hangi site gösteriyor bilgisi verilebilirdi.

    1. Bu yazı tmsf ye devredilen hesaplarla ilgili değil Ali bey, insanlar hangi bankalarda banka hesabı var onu bilmiyor onunla ilgili yolları yazdık. Sizler bazı şeyleri bilebilirken, bazı insanlar hiç bir bilgiye sahip değil malesef. Bundan dolayı bu yazıdan yararlanan insanlar olduğunu biliyoruz. Sizin bahsettiğiniz konu 10 yılı dolan hesaplardaki bakiyelerin tmsf ye aktarılması ile ilgilidir. O dönemleri geldiğinde tmsf liste açıklıyor zaten, ordan kontrol etmelisiniz veya en son listeden bakabilirsiniz.

  4. ASLINDA ARTIK E-DEVLET DİYE KORUNDUĞUMUZ BİR NÜFUS CÜZDANI GERÇEKLİĞİNDE HİZMET VAR BURADA ÜZERİMİZE KAYITLI TELEFON VE OPERATÖR NUMARALARINDAN TUTUNDA TRAFİKTE FARKINDA OLMADAN YEDİĞİMİZ CEZAYA KADAR HERŞEYİ GÖREBİLİYORKEN BUNU NEDEN GÖREMİYORUZ ANLAMADIM BENCE E-DEVLET SİSTEMİ İLE BUNUDA KULLANABİLMELİYİZ. UMARIM YAPARLAR.

  5. YAHU KISACA BANKADAN ÖĞRENİRSİNİZ DESENE DE ROMAN YAZDIN BURAYA.
    İNSANLARIN VAKTİNİ DE ALDIN ….

    1. Hasan bey yorumunuz için teşekkür ederim. Ancak şunu belirtmek isterim ki, yazı da sadece banka hesabınızı nasıl öğreneceğiniz değil, dikkat etmeniz gereken şeylere de yer verilmiştir. Yoksa tabi ki bankadan öğreneceksiniz. Kasaptan öğrenecek haliniz yok öyle değil mi 🙂 Bahsettiğiniz yazı

  6. kolay gelsin toplam 20.000 tl borcum var aylık 1550 lira kadar taksit ödüyorum maasımdan elime birsey kalmıyor. tekkredi com diye 1 site var sizce oradan işlem yapmak tehlikeli mi acaba cok acil

    1. Bu tarz sitelere rağbet göstermeyin. Bana sorarsanız ben yapmam. Başka bir çözüm bulun. Mesela daha uzun vadeli başka bir kredi çekerek, bu kredinizi kapatın, mümkün değil ise mümkün olana kadar ödemeye ve sabretmeye devam edin. Mümkün olduğunca faizden uzak durmaya çalışın. Harcamalarınızı kısın. Kendinize bütçeler ayırın, kredi kartlarınıza fazla yüklenmeyin, ailenizden veya yakın çevre ve arkadaşlarınızdan ufak destekler alabilirsiniz. Fuzuli masraflarınızı bu süreç de kısmaya çalışın. Ama kesinlikle bu tip merdiven altı yerlerden işlem yapmayın.

  7. Teşekkür Ederim ,Bilgilendirici,Faydalı bir yazı olmuş,
    Elinize ,emeğinize sağlık 🙂

  8. Birinin yapı kredi bankasına kredi kartı borcu var ona göndereceği mesajı yanlışlıkla bana göndermiş onun mesajını bana niye gönderiyorlar

  9. iş yerim 3-4 ayda bir banka degiştiriyor, hesap, maaş kartı …vb. bir sürü formalite…. başka bankaya geçince herşer orda kalıyor. bende e devlet ten bunun cevabını bulabilmek isterdim, sonuçta kendi şifremizle kendimizle alakalı bilgilere ulaşabildiğimiz bir yer. bu bağlantı da olmalı. hangi bankada ne zaman acılmış yada kapanmış hesabım var. hesap hareketlerinin son durumu nedir. illede hesap hareketi yapma imkanı sağlamak zorunda degil, ama her bankadaki anlık durumu yansıtsa valla ayna gibi olurdu bana , çok ihtiyacım var.

    1. Öyle bir şey yok şu anda belki 3-4 sene sonra. Ayrıca güvenli olmayabilir. Eşiniz veya anne babanız veya hayatınızda kim var ise e-devlet şifrenizi bileceğinden tüm hesap bilgilerinize ulaşır bu da yasak. Siz de bilmese de çoğu insan birbirinin kini biliyor veya unuttum diyip telefona şifre alabiliyor.

  10. Teşekkürler,çok açıklayıcı oldu. Eğer hesap işletim gibi ücretler kesip (-) bakiyeye düşen hesap olursa ne yapılabilir, banka ismi vermeyeyim büyük bankalardan biri yapıyordu bunu…

    1. Zaten ne geliyorsa büyüklerden geliyor 🙂 . şikayetvar com adresine yazın. Kullanmadığım hesap için ücret aldılar bir de faiz işletiyorlar deyin. Olmadı baktınız bddk ya yazın. Tabi hesabı şakır şakır aktif olarak kullanıyorsanız ve maaş hesabı gibi bir hesaptan bahsetmiyorsak, parayı alır. Aktif kullanmıyorsanız son 6 aydır almamaları lazım.

  11. Bazı arkadaşlar bilgilerin başka kişilerin eline geçtiğinden bahsediyor.Evet bu kesinlikle doğrudur.Yıllarca İzmir’de yaşadım.Bazı nedenlerden dolayı Ankara’ya taşındım.Yaklaşık 1 hafta sonra adres kaydımı yaptırdım.Adres kaydını yaptırdıktan 1 gün sonra özel bir hastaneden check-up kampanyası için aradılar.Demek ki birileri bazı şirketlere haber uçuruyor!

    1. Tesadüf de olabilir bilemezsiniz. Ayrıca daha önce bilgilerinizi verdiğiniz bazı kurumlar bilgilerinizi paylaşıyor olabilir doğrudur. Hatta operatörler bile bazı kampanyalar için sizden izin istiyor zaten. Devlet kurumlarının olacağını sanmıyorum.

  12. benim ziraat bankasıyla hiç bir bağlantım yoktu. hesap açtırmaya gittiğimde daha önce eskişehirde bi şubeden hesap açtırdığım bi hesabım olduğu gözüküyor ama benim eskişehirle bi alakam yok hiç gitmedim bile bu nasıl olur ve bu durumda ne yapabilirim kimin yaptığını öğrenebilirmiyim ?

    1. aöf de falan okuduysanız otomatik açılan bir öğrenci hesabı olabilir. Okulla banka anlaşır, bilgiler paylaşılır patır patır hesaplar açılır. Şube ile görüşün imza sizin mi kimlik sizin kimliğiniz mi bunları sorgulayın olmadı mı bddk ya yazın cevap vermek zorundalar.

  13. Çok aydınlatıcı bir yazı tebrik ederim bundan çok kişi fayda görecektir diye düşünüyorum benim 2007 de iki adet kredi kartım vardı aynı yıl bir olaydan dolayı mahkum oldum uzun süre yattım şu anda özgürüm ama bir varlık şirketi beni telefon arayıp bocumun kendilerine devir edildiğini sölüyor 1000tl borcum vardı 7000 TL olmuş ödeme durumum yok üstüme her hangi bir şey yok emekliyim gelirler idaresine borçluyum çıkan yasa gereği yapılandırılması ödüyorum bağkur ama borcum vardı onuda banka kredisi ile ödedim emekli oldum o kredisine maaştan kesilerek ödüyorum ne yapabilirim sayğılar

    1. Varlık yönetim şirketine 1000-1500 lira ödeyebileceğinizi iletebilirsiniz. Komple borcu kapatacaklardır.

  14. Elinize sağlık. Benim için önemli bir sorundu bu konu. Şimdi en azından nerden başlayacağımı biraz öğrendim. Teşekkürler.

  15. Bilgilendirme güzel sorun şu ki yaklaşık 7 iş değiştirme , çalışılan şirketin başka banka ile sözleşme yapması ve ek hesap kredi kartı zorunluluğu getirmesi konut kredisi için de 2 banka daha ilave edin ben 15 yıldır çalışıyorum bu hesapları bulup kredi kartlarını kapatmak ölüm . Bu arada en son yine firma bankayı değiştirdi kart veremiyorlar mis nedeni kart limitlerinin toplamı kredi kartı limitini doldurmuş oldugundan veremiyorlar mis çok üzüldüm 😁

    1. Onun için en çok kullandığınız sabit bir banka olsun. Diğer bankaları işten ayrılınca içini boşaltıp kapatma yolunu seçebilirsiniz. Sonraya kalarak birikmemiş olur. Bir süre sonra kapatın, şahsi hesabınız ayrı bir tane olsun en az masrafı olan bankadan.

  16. Eline sağlık arkadaşım bizimle bu faydalı bilgileri paylaştığın için çok sağol.

Sizin Yorumunuz