Restoran Açmak İsteyenlere Tavsiyeler
Bir çoğumuz ben de dahil, ah bir restoran açsam şöyle ufak bir lokanta açsam hayali kurarız. Yemekle mutfakla arası iyi olan herkesin böyle hayalleri vardır eminim. Hem keyifli bir is hem de tutturabilirseniz gerçekten karlı. Yemek yiyecek her zaman talep edilen bir şey sonuçta. Gırtlağı için kilometrelerce yol kastediyor insanoğlu kimi zaman. Ama tabi her restoran sevilecek is yapacak diye bir kaide yok. Bu isin de belli hususları, dikkat edilmesi gereken noktaları mevcut.
Günümüzde restoran açıldığında maalesef %80’i bir yılı tamamlayamadan kapanıp gidiyor. Şöyle bir düşünürseniz siz de fark edeceksiniz bu durumu. Mutfakta becerili olan yemek yemeyi seven kişi restoran açtığında başarılı olacağını düşünüp bu islere soyunsa da kazın ayağı öyle değil. Yemek yiyen kesim için en belirleyici unsur lezzet olsa da b8ir restoran sahibini çok lezzetli yemekler sunması kurtarmaz. Sunduğunuz yemek, çalıştırdığınız personel, restoranınızın mekanı, malzemeleri aldığınız yer gibi her bir husus kaliteli olmak zorundadır.
Robot cağına henüz ulaşmadığımız için bir restoranın temel birimi insandır. Sevilen ve kar edeceğiniz bir restoran sahibi olmak istiyorsanız elemanlarınız da kaliteli olmak zorundadır. Tabii bu doğrultuda hizmetinize uygun personel seçmeniz önem taşır. Çalıştıracağınız personelin kalitesi arttıkça alçağı maaş da bu doğrultuda yüksek olacağı için sunacağınız hizmet düzeyinde kişiler seçmelisiniz. İhtiyaç duymadığınız vasıflara sahip bir personeli ise aldığınızda personel gideriniz fazla olacaktır. Maaş haricinde SSK primleri ve benzer vergileri de hesaplayıp personel giderlerinizi minimize etmelisiniz.
Yatırım yapmak isteyen birinin en çok kafa yoracağı öğe kuskusuz mekan secimi.. Kafanızda tasarladığınız restorana kimlerin gelip gideceğini de az çok hesap etmelisiniz. Mal sahibiyseniz eğer mekânınıza uygun bir yer açmanız elzemdir. Yok eğer kiracı olacaksanız da restoraniniz icin en uygun lokasyonda en uygun yeri arastirmalisiniz. Musluman mahallesinde salyangoz dükkanı ya da Nişantaşı’nda çay ocağı açmanın mantigi pek yok.
Restoraninizda sunacaginiz urunlerin malzemelerini kendinizin karşılayabileceğinizi varsaymazsak tedarik etmeniz gerekecek. Bu noktada kaliteden ödün vermeden ücretini iyi hesaplamanız gerekmektedir. Örneğin bir tabak pirinç pilavını 5tl’den sunacaksaniz bunun size maliyeti 1 ya da 1,25 tl olmalıdır. Pirinç, su, tuz, yağ, ocak giderinizi buna Gore ayarlamazsanız kar etmeniz zor olacaktır.
Bu hususların yanında diğer olası giderleri de dahil ettiğinizde gelirinizin giderinizden %15-20 fazla olması gerekmektedir. Tabii ki vergi düştükten sonra. Bu değeri yakaladığınız müddetçe başarılı bir restoran sahibi sayılabilirsiniz.
5 thoughts on “Restoran Açmak İsteyenlere Tavsiyeler”
İstanbul veya Ankara’da iseniz mekanınızı en geç Şubat-Mart gibi açmanız lazım. Bir mekanın müşteri tutması için gereken süre minimum 1,5-2 aydır. Tam işi oturttuğunuzda yaz tatiline gider herkes, Ekim’e kadar da gelmez. Bu tip şehirlerde en uygun zaman Eylül, Ekim aylarıdır.
Bilgi için teşekkürler siz deneyimlisiniz sanırım Murat Bey
Neredeyse tüm noktalara değinmişsiniz,elinize sağlık.Fakat ana gider kalemi olan makina ve ekipmanlarla ilgili bilgi eksik kalmış gibi..bu konu ile ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlar http://www.fnfmetal.com sitesini ziyaret edebilirler
Onedio’da gördüğüm şu yazı da işe yarayabilir: http://onedio.com/haber/restoran-acmak-istiyorum-diyenlere-restoran-acmak-icin-yapilmasi-gerekenler-listesi-424193
Hocam sadece restoran değil her alan öyle değil mi.Bir alanda başarılı olmanız o işin üretim kısmını yapabileceğiniz anlamına gelmiyor