Bilgisayar Oyunları Hakkında Merak Edilenler
Bilgisayar oyunlarını seven bir insan, bilgisayarını ve oyunlarını sürekli güncel tutmak istiyorsa ciddi bir geliri olmak zorunda. Teknoloji sürekli gelişmekte ve bu gelişen teknolojiyle oyun piyasası sürekli buyuyor.
Bir oyun severin en çok dert yandığı şey şüphesiz ki bilgisayar oyunları neden pahalı? Aslına bakarsanız bilgisayar oyunları Türkiye’de pahalı gibi bir algı yaratılmış olsa da bilgisayar oyunları dünyanın her yerinde pahalı. Çünkü bilgisayar oyunları bizim gibiler için ihtiyaç olsa da esasında lüks bir tüketimdir. Lüks bir malin vergisi yüksek olduğundan etiketi de yüksek oluyor. Peki Türkiye’de neden ekstra pahalı diye soracak olursanız, bunun sebebi de oyunları ithal edişimizdir. Yani oyunlar bize yurtdışından geldiği için verginin üzerine vergiler ekleniyor. Oyunun Türkiye’ye getiren kişi kar etmeli, oyun Türkiye’ye geldiğinde mağazalara dağıtan kişi kar etmeli, e mağaza sahibi kar etmeli derken fiyatlar katlanıyor.
Tabii dilerseniz orijinal yerine korsan oyun alabilir ya da indirebilirsiniz, bu sizin vicdanınıza kalmış. Yalnız orijinal oyun ile kacak oyun arasında bazı farklar vardır. Artık günümüzde korsan kitap, korsan film ve korsan müzik için belli bir algı oluşmuş olsa da bu korsan oyunlar için pek düşünülmüyor. En büyük etkisi tabii ki oyun fiyatları. Kitaplar DVD’ler 10tl gibi fiyatlara satılabiliyor. Aslında bilgisayar oyunlarını da çıkar çıkmaz oynamak gibi bir saplantınız yoksa bir müddet sonra çok ucuza alabilmekteyiz. Hatta kutulu ya da steam üzerinde pahalıyken humble bundle gibi sitelerde 50tllik oyun 5tlye alınabilmekte.
Bilgisayarın yani sıra artık konsollarda internete bağlı olduklarından çıkan oyunların çoğunda çok oyuncu desteği mevcut. Yani oyunu oynayıp hikâyeyi bitirdiğinizde oyunun ömrü dolmuyor. Bu yüzden oyuna verdiğiniz para değerini hemen kaybetmiyor. Korsan oyun ile oyun serverlarında online oynama sansınız yoktur.
Oyunlar binlerce testten geçirilseler de piyasaya sürüldüklerinde bile birçok hata barındırırlar ve oyuncular oynadıkça bu hatalar fark edilip düzeltilir. Eğer ki oyununuz korsansa bu hatalarla oynarsınız ya da tekrar tekrar indirip cracklemeniz gerekir. Orijinal oyun ise kendi kendine update yapar.
Peki oyunları cd olarak mı almalıyız steam üzerinden mi indirmeliyiz?
Oncelikle sunu belirteyim oyunlar sadece steamden indirilmiyor. Birçok kuruluş var, en yaygın olarak kullanılan o olduğu için onun üzerinden bakalım. Tabii ki eskiden gelen alışkanlıkla oyun kutusunu elimize almak, kitapçıklarına bakmak, oyun kutularını rafımıza dizmek gibi ritüeller biz eski oyuncular için kolay vazgeçilebilir değil. Ama artık devir değişti ve oyunlar da sanallığa yöneldiler. Artık oyunları sanal marketler üzerinden indiriyoruz. Peki bunun bize bir avantajı var mı dersek en basit özelliği ortada bir cd ya da DVD olmadığından bozulma gibi bir dert yok. Yani bir oyun hakkini steam üzerinden bir kere alırsanız istediğiniz kadar indirip oynayabilirsiniz. Farklı bir yere gittiğinizde oyunlarınızla oynamak isterseniz de cd taşımanıza gerek kalmaz. Internet bağlantısı olan her bilgisayarda steam üzerinden oyunlarınıza ulaşabilirsiniz.
4 thoughts on “Bilgisayar Oyunları Hakkında Merak Edilenler”
bence orijinal cdler alınmalı. çünkü o oyunlar için bissürü emek harcanmakta. oyun üreticilerinin yerine kendimizi koymalıyız bence
Oyunlar biraz pahalı evet ama güzel bir oyun aldığınızda verdiğiniz paraya değiyor. Tavsiyem oyunu almadan önce demo sürümünü oynayıp öyle karar verin almaya.
Oyunlar hakkında Çok kapsamlı bir yazı olmuş sadece steamden alınmadığını bilgilendirerek iyi bir bilgilendirme yapmışsınız
Steam’de bazen büyük indirimler oluyor ben bunları değerlendirerek arada alıyorum uygun bir fiyata.