Bireysel Emeklilik Sistemi İptalinde Uygulanan Kesintiler
Bireysel Emeklilik Sistemi kısaca BES, elinize geçen gelirinizin bir kısmı ile birikim yapmanızı sağlayan, belli bir zaman BES primlerini ödedikten sonra size geri ödemesi yapılan bir yatırım sistemidir. Devletin ödediğiniz BES primine ek olarak %25 katkı yapıyor olması da Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ilgiyi arttırmıştır.
Yeni Bireysel Emeklilik Sistemi’nin en büyük avantajlarından biri Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmak isterseniz, klasik emeklilik sistemlerindeki kadar kaybınızın olmamasıdır.
Diyelim ki 1000tl maaş alıyorsunuz. Bu 1000tl’nin 100tlsi ile birikim yapmak istiyorsunuz. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aydan aya 100tl ödeyerek üye olabilirsiniz. Üye olduktan itibaren 5 ay düzenli ödeme yaptınız ve 500tl biriktirdiniz. Gün geldi birikiminize ihtiyaç duyup da geri çekmek isterseniz kesinti yaşamadan geri alabiliyorsunuz. Bu 5 ay için devlet size %25 katkı sağlasa da bundan yararlanamazsınız. Belli bir müddet bu sistemde düzenli kalmak gerekiyor.
1 Ocak 2013 tarihinde Bireysel Emeklilik Sistemi’ne üye olanlar bu sistemde,
3 yıldan az dururlarsa %0
4 ya da 5 yıl dururlarsa %15
6 7 8 ya da 9 yıl dururlarsa %35
10 yıl ya da daha fazla dururlarsa ve henüz 56 yaşında değillerse %60
En az 10 yıl BES primi ödeyip 56 yaşını tamamlayan veya yaşamını yitiren ya da malullük yaşayan kişiler ise devletin BES katkisinin %100’ünü kullanabilirler.
Yeni Bireysel Emeklilik Sistemi ile gelen bir diğer değişiklik ise emekliliğe hak kazandığınızda stopaj kesintisinin sadece getiri üzerinden yapılacak olmasıdır. Bu sebeple ola ki besten çıkarsanız yatırdığınız parayı stopaj kesintisi olmadan geri alabilirsiniz.
One thought on “Bireysel Emeklilik Sistemi İptalinde Uygulanan Kesintiler”
BES sistemleri finans uzmanları tarafından kesinlikle Ülkemizde tavsiye edilmiyor. KOSGEB kursunda uzun uzun değinilmişti.
Bizi enflasyona karşı gene bizim paramızla korumaktan başka birşey yapmadığı gibi nakit erimesine sebep oluyor.