Geçmiş Yıllara Ait Emlak Vergisi Nasıl Geri Alınır?
1986 yılından beri, 1319 sayılı emlak vergisi kanununa göre; binalar, arsalar ve araziler için emlak vergisi ödemekteyiz. eğer bu tür gayrimenkulleriniz varsa, emlak vergisi ödeme ile yükümlüsünüz. 2016 yılı emlak vergisi ödeme tarihleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. buna göre 31 mayıs salı günü mesai bitimine kadar emlak vergilerinin ilk taksitini ödedik. emlak vergisi ikinci taksitleri ise 1 eylül’de başlayıp, 30 kasım pazartesi günü mesai bitimine kadar devam edecektir.
eğer ki emlak vergisi zamanında ödenmezse 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkındaki kanunun 51. maddesine göre vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 4 oranında gecikme faizi uygulanır. eğer ki gecikme zammı aylık kesirlere isabet ederse günlük olarak hesap edilir.
emekliler emlak vergisinden muaf mı?
emekli olan kişinin tek bir evi varsa, bu ev için emlak vergisi ödemesine gerek yoktur. emlak vergisi uygulamasına göre 200 metrekareyi geçmeyen tek ev için emlak vergisi ödenmez. fakat emekli olan kişilerin bu muafiyetten yararlanabilmeleri için 29 bin tl’yi aşan menkul sermaye iradı geliri olmaması gerekmektedir. menkul sermaye iradı geliri, kar payı, repo, faiz gibi gelirlerden oluşmaktadır.
emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için yapılması gerekenler nelerdir?
emlak vergisi ödemek istemeyen kişiler 200 metre kareden küçük tek bir eve sahip olmalıdır, gelir sahibi olmamalıdır, yazlık evi olmamalıdır, başka bir evde hissesi olmamalıdır, engelli, işsiz, gazi, emekli, dul ya da yetim olmalıdır.
yurtdışında emekli olan biri emlak vergisi öder mi?
eğer ki bir kişi yurtdışında emekli olmuş ve türkiye’de gayrimenkul sahibiyse, vergi muafiyetinden yararlanamaz. emekli olan kişi emlak vergisi ödemek istemiyorsa ssk, bağkur ya da emekli sandığı’ndan emekli olmuş olmalıdır.
emekli kişi kiraya verdiği işyeri için emlak vergisi öder mi?
emekli bir kişi, eğer ki kiraya verdiği yer, iş yeri ise tek mülkiyeti burası olsa da üzerinden gelir elde ettiği için, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamaz. emlak vergisi muafiyeti sadece konutlar için geçerlidir.
emekli kişi çalışmaya devam ediyorsa emlak vergisi öder mi?
emekli olan kişi emekli olduğu halde bir işte çalışmaya devam ediyorsa, emlak muafiyetinden yararlanamaz, fakat yıl içerisinde emekli olan kişi gelecek yıldan itibaren eğer ki çalışmıyorsa sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir.
emlak vergisi nasıl geri alınır?
eğer ki emlak vergisi muafiyeti kapsamında olduğunuzu bilmeden emlak vergisi ödediyseniz, başvurduğunuz takdirde ödemiş olduğunuz emlak vergilerini geri alabilirsiniz. bunun için bağlı olduğunuz belediyeye başvurarak, düzeltme yoluyla, yersiz ödediğiniz vergilerin iadesini talep etmeniz gerekmektedir. şu andan itibaren geçmiş beş yıl için emlak vergisi ücreti geri alınabilmektedir.
eğer ki emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer alıyorsanız, bu durumunuzu belediyeye bildirmeniz, emlak vergisi ödememeniz için yeterlidir. fakat unutmayın ki belediyeye başvurduğunuzda, belediye kamu kuruluşlarından ve özel kuruluşlardan sizin hakkınızda bilgi toplayacaktır ve tapu kayıtlarını kontrol edecektir. eğer ki siz haksız yere vergi ödemeyi talep ediyorsanız ve bir şekilde talebiniz kabul edilirse, daha sonra bu durumun farkına varıldığında sizden alınmamış olan vergi, vergi tutarında vergi ziyai cezası ve gecikme faizi ile birlikte sizden geri alınır.
Son Yorumlar