Kiracıyı İcraya Vermek
Öncelikle umarız herkes Birgen ev sahibi olur. İnsanin kira için bütçe ayırması gerçekten can sıkıcı.
Herkesin belirli dönemler eli sıkışabilir. Düzenli kirasını ödeyen biri de evinin kirasını ödeyemeyebilir, insanlık hali. İyi niyetliyse yapacak birsek olmayabilir, ev sahibinin insafına kalmış.
Tabii her ev sahibi anlayışlı ya da fazla tahammüllü olmayıp kiracısını icrayla tehdit edebiliyor.
Bir ev kiraladığınızda siz ve ev sahibi karşılıklı borçlu durumda olursunuz. Ev sahibi anlaştığı kişiye evini kullandırtmaya borçludur, kiracı ise bunun karşılığında ödeme yapmaya.
Eğer ki kiracı kira sözleşmesinde belirtilen sürede ödeme yapmazsa temerrüt yani gecikme durumu oluşur.
Ev sahibi bu durumda iki şey yapabilir,
Kira borcu temerrüt olduğunda noter ile birinci hakli ihtarnameyi çeker ve kiracının borcunu 30 günde ödemesini bekler. Ödemezse gene noter ile ikinci hakli ihtarnameyi çeker ve bir yıl içinde 2 haklı ihtar çektiği için ev sahibi eğer isterse borcunu almak evi boşaltmak için mahkemeye gidebilir.
Ev sahibi beklemeden hemen sonuca gitmek isterse direk icra takibi de başlatabilir. Ev sahibi belirlenen surede kirasını alamazsa icra dairesine başvurup kiracısını icraya verebilir. Bunun adi 7-30 dur. İcra kağıdı kiracıya ulaştığında isterse itirazda bulunup borcunu ve faizini ödeyip icrayı durdurur. Ama 7 gün içinde itiraz etmeyip 30 gün içerisinde de borcunu ödemezse ev sahibi evi için tahliye borcu için de haciz uygular.
Son Yorumlar