Kullanılmayan Banka Hesapları
Arkadaşlar merhaba,
Bugün sizlere farklı bir tehlikeden bahsedeceğim. Konuya başlamadan önce, eski bir bankacı olduğumu belirtmek isterim. Daha önce bir çok şey gördüm, yaşadım, şahit oldum. Hatta ve hatta bu olay akrabalarımdan birinin başına geldi. Amcamın bir bankada hesabı var ve kullanmıyor hatta unutmuş gibi bir şey. Hesapta para yok diye, borcu kapattım diye rahat. Bankalarda müşteri borcunu kapatan müşterilerden özel bir talep gelmezse şubelerinde bulunan müşteri hesaplarını kapatmaktan yana değiller. Hatta çoğu bankacı, para yok, borç yok hesabı kapatmasanız da sıkıntı olmaz diyor. Rahat olun vs gibi şeyler söylüyor hatta ve hatta hesabını kapatmak isteyen insanlara bir tuhaf davranıyorlar. Sanki pimpirikliymişiz gibi davranıyorlar. Ama siz onlara aldırış etmeyin. İşiniz bittiğinde paranız, borcunuz olmasa dahi, o bankadaki vadesiz mevduat hesabınızı mutlaka kapatın. Zira bu olay sizin de başınıza gelebilir. Gerçi şimdilerde BDDK baya önlem alıyor ama siz ne olur ne olmaz işinizi şansa bırakmayın.
Eğer hesabınızı kapatmazsanız başınıza gelecek bir şeyden bahsetmek istiyorum size. O sırada sizin bir destek hesabınız olmasa bile, sizin haberiniz yokken, size destek hesap veya diğer adıyla KMH hesabı tanımlayabiliyorlar. Siz “hesabı kapatmanıza gerek yok” cümlesine karşı “hesap işletim ücreti almayın” deseniz de onlar size “hesap da para yok neyi alacak” derler. Öyle değil işte, ki farzedelim öyle. Öyle bile olsa bir süre sonra o hesaba para yattığında siz unutmuş olursunuz ama sistem unutmaz ve biriken hesap işletim ücretlerini toptan keser. Ve bu işlemin geri dönüşü olmaz. Bir yerden 300 lira havale geldi diye sevinirsiniz ama 100 lirası hesap işletim ücretine kesiliverir. Bu yüzden kullanmadığınız banka hesaplarınızı kapatın. Bu olmasa bile dediğim gibi, destek hesap tanımlama ihtimali var. O durumda da hesap işletim ücreti destek hesaptan çekilir. Örnek veriyorum 60 lira çekilir. Buna destek hesap faizi de işler siz fark edene kadar. İkinci hesap işletim ücretini çekerler, eğer hesabınızı kontrol etmezseniz fark etmezsiniz. Böyle böyle 2-3-4 tane hesap işletim ücreti çekilebilir belli bir sürede. Daha sonra bunları faizi ile birlikte ödemek zorunda kalabilirsiniz. Benim amcamın başına geldi. Yaşlı başlı adam hiç bir şeyden haberi yok ki garibimin. 300 küsür lira ödemek zorunda kaldı destek hesabına. Ya hesabını kontrol edeceksin veya benim gibi garanti yolu seçeceksin. İşin bitti mi tüm her şeyini kapatacaksın. Bankalar da bunu kullanamasın.
Siz bankacılık hizmetleri sözleşmesini imzalarken ilk başta bunların tümüne onay vermiş oluyorsunuz ve çatır çatır alıyorlar o paraları. O yüzden üzülmek istemiyorsanız benden size bir tavsiye, kullanmadığınız vadesiz mevduatlarınızı kapatın. Parayı vermek bir yana insan enayi yerine konmaktan çok rahatsız oluyor.
Bilmiyorum aranızda bu konuyla ilgili sorun yaşayanlarınız var mı? Varsa dile getirelim, insanlar faydalansın derim ben. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Kullanmadığınız bankalardaki vadesiz mevduat hesaplarınızı nasıl kapatacağınız hakkında bir yazı yazdım buradan okuyarak konuyu değerlendirebilirsiniz.
22 thoughts on “Kullanılmayan Banka Hesapları”
şiddetle tavsiye ederim çok güzel ve açıklayıcı bir yazı başımıza gelebilir dikkatli olmak lazım
Böyle bir hesabım var. İlk iş hesabımı kapatmak olacak.
Kart borcumu ödediğim an hesapları kapattırıcam. Maaş hesabım açık kalacak sadece ve enpara hesabım bana yeter gerisine ihtiyacım yok. Kredi kartı kullanmaktansa önödemeli kartlar daha cazip.
şiddetle üzerinde durulması gereken bir konu başımıza gelmemiş olması gelmeyeceği anlamına gelmez bencede
önce kredi kartı alalım 🙂
Konut kredisi kullanirken acilan hesaplar var. Kredi odemesi bitse de acik mi kalıyor acaba o hesap?
merhaba arzu hanım,
konut kredısını aldıgınız bankaya gore degısır bu; bazı bankalar sadece kredı hesabı acmakta kredınız bıttı mı o da kapanır. ama bununla ılgılı borcu yoktur yazısı almanızı tavsıye ederız ve kapandıgına daır kontrolu yapmanızı onerırız. bunu ınternet bankacılıgınızdan veya atm’den yapabılırsınız.
onun dısında bazı bankalar hem kredı hesabı acar hem de mevduat hesabı acar. paranızı mevduat hesabınıza yatırırırsınız kredıyı oradan gunu gelınce çekerler. eğer bu sekılde ısleyen bır bankadan kredı cektıysenız bankadakı hesabınız sız talımat vermedıgınız surece kapanmaz bunu kontrolunu de yıne atm’den ve ınternet bankacılıgından yapabılırsınız veya subeyı arayıp sorabılırsınız
Eğer kullanmadığınız banka hesabınız maaş hesabı ise. Şirketinizin banka ile anlaşması var ise zaten, maaş müşterilerinden işletim ücreti almıyorlar anlaşma var ise ama. Onun dışında işten çıktıysanız bu hesap bir süre sonra maaş hesabından çıkartılır normal hesap statüsüne girer.
Bahsettiğiniz olay okuduğumuz kadarıyla bir yakınınızın başına gelmiş ama burada algılayamadığım hususlar var;
Öncelikle kişinin imzası/onayı olmadan KMH (Kredili Mevduat Hesabı) tanımlanamaz. Çünkü bir kredi ürünüdür. Varsayalım ki imzasız/onaysız tanımlandı ve bu olayla ilgili olarak da hesap işletim ücreti kesildi. İlgili müşteri, bankaya derhal dilekçe yazmalı, ilgili ücretlerin faiziyle iadesini istemeli, sonuç alamaması durumunda yasal yollara başvurması gereklidir. (Banka o borcu tüm faiziyle her türlü öder.Hatta ilgili borcu, imzası olmadan KMH tanımlayan personele de borcu rücu edebilir.)
Sizin yakınınız eğer bu yollara başvurmadı ise, hakları hala saklıdır.
Şimdiler de BDDK bu işi sıkı tutuyor evet fakat kmh hesabı ilk çıktığı zamanlarda ve ondan sonra gelen birkaç yıl içerisinde bu tip işlemler gerçekleştirildi. Gözümle çoğu kez gördüğüm için yazdım. Anlattım olay gerçek ve böyle olaylar yaşanabiliyor o durum da bir gerçek. Ziraat bankası gibi bankalarda belki olmaz böyle şey ama özel bankalarda daha çok karşılaşılıyor. Bir keresinde yine şahit oldum. Kmh kotası verildiği ve şube onu yakalayamadığı için eski hesaplardan açtıkları da oldu. Söylemiş olduğunuz şey çok doğru imza olmadan olmaz evet. Ama oluyor. Ayrıca şöyle bir durum da var. Bankadan içeri girdin kredi çekeceksin diyelim ki sözleşmelere imzalar alınıyor. Çoğu yere imza atıyoruz. Diyeceksiniz ki okumadan neden imza atıyorsunuz ama atıyoruz. O imza atılan bireysel bankacılık hizmetleri sözleşmesini okumaya kalksak o sırada çok uzun süreceği kesin. İmza atan da bekleyen de o kadar süreye katlanamıyor ve gösterilen yerlere imzalar atılıyor. Sonra krediyi çekiyorsunuz bir bakıyorsunuz bir ay sonra kmh tanımlanmış hesabınıza. Yani kaç kişi imza atarken imza attığı o 8-10 tane sayfayı tek tek soruyor bu ne için bu ne için diye ? Sorulsa bile genel bir cevap alıyorsunuz. Tek tek detaylı bir şekilde anlatan görmedim ben. Yani benim demek istediğim imza atıp atmadığını bilmiyorum ama imza atmayıp açılan hesap da var. İmza atıp açılmayan kmh hesabı da var bu bir gerçek. Sorun şu ki kmh hesabı açıldığında insanlarımıza bu hesapla ilgili bilgilendirme yapılmıyor. Yapılsa bile insanlarımız kullanmadığı sürece bir şey olmayacağını düşünüyor ama hesap işletim ücretleri oradan çekilebiliyor. Benim demek istediğim insanların bu bilgisizliğinden yararlanılarak her yere imza almak ve kişinin bilgisi olmamasına rağmen hatta istememesine rağmen bir süre sonra bu hesabın çapraz satış mantığıyla açılması. Yoksa bilen biliyor zaten ve önlemini alıyor. Ben bilmeyenler için yazmak istedim. Bu tip durumlarla karşılaşıldığını bilsinler diye.
Söyledikleriniz çok doğru katılıyorum ama bu durumlarla karşılaşılıyor ve kimse dediklerinizi yapmıyor 25-30 lira için veya 70 lira için neyse. Uğraşılsa bile tamam izinsiz kmh açıldığı için mağdur edinilen tarafa ödeme yapılır ama hesap işletim ücretini bu seferlik iade etseler bile bir daha ki hesap işletim ücreti alma dönemi geldiğinde o hesap için o hesap işletim ücretini yine alırlar. Bir daha kmh tanımlamazlar evet ama hesap işletim ücretini yine alırlar. Alınmasını istemiyorsanız hesabınızı kapatacaksınız. Çoğu özel bankada böyle. Yorum için teşekkür eder iyi günler dileriz.
Bankacı bey bddk başkanına bile açmışlar o hesabı. İzinsiz hesap açılmaz diyorsunuz ya sadece bir bankada 70.000 kişiye açılmış izinsiz olarak. Haberin linki de burada http://www.takvim.com.tr/Ekonomi/2014/02/17/izinsiz-hesaplar-kapatiliyor
bunu sorgulamak için bir site falan varmı
Üzerinize banka hesabı var mı ? bunu sorgulamaktan mı bahsediyorsunuz. Eğer öyleyse öyle bir sistem yok. Borcunuz var ise kkb’den görülüyor. Ama kullanmadığınız boş hesaplarınızın var olup olmadığını gösteren bir site yok malesef tek tek çalıştığınız bankalara soracaksınız veya çalışmış olduğunuzu düşündüğünüz bankalara soracaksınız.
Slmlar, İş Bankasında 1987 yılında kalma bir hesabım var.Bir de 1999 yılından beri kredi kartım.Bu hesabı kapatmalı mıyım.Biliyorsunuz o zamanki sözleşmelerde hsap işletim ücreti diye bir şey yoktu.Ayrıca kredi kartım olduğu için o hesabı kapatmama durumları var mı ?
Ben soruyu tam olarak anlayamadım. Eğer kredi kartınızı kullanıyorsanız neden kapatıyorsunuz ki? Hesabınızı kapatmak isterseniz talimat verip kapatabilirsiniz. Yıllardır çalıştığınız banka. Eğer ürünlerini kullanıyorsanız neden kapatasınız. Hesap işletim ücreti dediğiniz 30-40 lira bir şey. Sonuçta kredi kartını düzgün kullanıyorsanız size yararı vardır ayrıca bonus da kazanmışsınızdır yıllardır. Zaten kazandığınız bonuslar eğer alırlar ise ücretleri karşılar diye düşünüyorum.
peki hesabımı kapattıklarını kesin olarak nasıl anlarım?
internet bankacılıgınız var ise oradan kontrol edebılırsınız ancak gozunuzle oradan gorebılırsınız veya atm kartı varsa atm den gorebılırsınız. Onun dışında subeden veya telefon bankacılıgından sorgulatabılırsınız T.C. nizi vererek
20 sene önce üsküdar yapı kredi bankasında bir hesap açtırmıştık kayınbiraderime lazım oluncada bir çek karnesi almıştım. Çek yaprağını kullanmış olan kayınbiraderim çeki elden ödemiş ve çek yaprağınıda bankaya götürmemiş . Şimdi hesap kapatmak istiyorum çek yaprağını getirin hesabınızı kapatalım diyorlar .20 sene önce olan bir olaydan ve hiçbir hukuki sorunu olmayan (mahkeme v.b.) bu durumdan hesabı kapatmıyorlar ne önerirsiniz .Teşekkürler iyi çalışmalar
Ahmet bey o çek yaprağı sistemler de açık göründüğü için, hiç bir hukuki olaya karışmamış olsa bile kapatamazsınız. O çeki bulup iade etmeniz gerekmekte. Bu her bankada böyledir. 20 sene geçtiği için ve o çeki bulamayacağınız için, isterseniz şubenize ne yapmanız gerektiğini sorun ve ne yapılması gerekiyorsa onu yapın. Eğer onlar bir fikir veremiyorlar ise. Çekinizi kaybetdiğinize dair bir mahkeme kararı olsun elinizde. Yani bu olayı yasal olarak belgeleyin. Daha sonra mahkemeden aldığınız o kararı. bankaya götürün hesabı kapatırlar.
iyi bir konuya temas etmişsiniz bu bilgi iyi oldu.
Merhaba benim 34 aydır kullanmadığım banka hesaplarım var ziraat ve garanti kapatsam simdi benden para kesecekler mi
Yanlış oldu. Merhaba benim 3-4 aydır kullanmadığım banka hesaplarım var ziraat ve garanti kapatsam simdi benden para kesecekler mi