Kurbanlık Alırken Bilinmesi Gerekenler
Taksitle kurbanlık alınır mı? Pesin almaya güç yetmiyorsa taksitle ya da kredi kartıyla kurbanlık hayvan alınabilir. Kurban kesmeye normalde gücünüz yetiyor ama kurban bayramı zamanında nakit paranız yoksa kredi kartıyla ya da taksitle kurbanlık alınmasında sakınca yoktur. Şayet geliriniz olmadığı halde kurbanlık için borçlanacaksanız vacip değildir.
Kurbanlık hayvan ölürse: Allah’a kurban etmek niyetiyle bir hayvan aldiginizda eğer ki kurban zamanı gelmeden hayvan olur, kaçar ya da çalınırsa yeni bir hayvan almanız gerekir. Çünkü hayvan alarak kurban kesmeyi kendinize vacip etmişsinizdir ve bu borç ödenmelidir.
Hangi hayvanlar kurban edilebilir? 1 yasını geçmiş koyun, koç, keçi gibi küçük bas hayvanlar, 2 yasını geçmiş sığır, dana, düve gibi büyükbaş hayvanlar ve 5 yaşını geçmiş olan develer kurbanlık olarak alınıp kesilebilir. Kuranı Kerim’de belirtildiği üzere kurbanlık hayvan geviş getiren ve çift tırnaklı bir hayvan olmalıdır.
Hangi hayvanlar kurbanlık sayılmaz:
geviş getirmeyen ve iki tırnağı olmayan hiç bir hayvan kurbanlık olmaz.
Kurbanlığa uygun ama yaşı tutmayan hayvan kurbanlık olmaz.
Kanatlı hayvanlar, kümes hayvanları, evcil hayvanlar kurbanlık olmaz.
Kurbanlık olan ama kesilemeyecek hayvanlar:
Gözleri görmeyen, boynuzları kirik, kuyruğu ya da kulağı kesik, dişleri dökük hayvanlar kurbanlık olmaz. Şayet bu eksiklikler hayvanda doğuştan olmuşsa kurban edilebilir.
Kuranı kerimde de belirtildiği gibi kurbanlık keseceğiniz hayvan öncelikle sizin gözünüze güzel gözükmeli. Rastgele kan akıtmak değil, Allah’a şükür sunmaktır amaç.
2 thoughts on “Kurbanlık Alırken Bilinmesi Gerekenler”
evet, bu ibadet hali vakti yerinde olan insanlar için vaciptir. Yani paranız yok ve borca girmek zorundaysınız kurban kesebilmek için sizin üzerinize vacip olmaz.
bilal arkadaş çok yerinde doğru bir acıklama yapmış hali vakti yerinde olana vacip olmayanada vacip değil.