Ramazan Ayında En Çok Merak Edilenler
Mübarek Ramazan ayı ile birlikte evlerde bir telaş başladı ve bitti sayılır.Hanımlar mutfakta bilfiil çalışırken, beyler de çalışmanın vermiş olduğu yorgunlukla saati gözlüyor. Ramazan ayının vermiş olduğu huzur ile şehrin sokaklarında hoş bir koku duyuluyor. Burnunuza güzel yemeklerin kokusu gelebilir fakat bu sadece yemek kokusu değil; Allah’ın rahmeti için bekleyen ölülerimizin ruhları da bu kokunun sebebi belki de… Ramazan ayı ile beraber Müslümanların en büyük bayramı da geldi çattı.
Ramazan’ın geride kaldığı bu günlerde hangi kanalı açsak yıllardır değişmeyen sorularla karşılaşıyoruz. Eskiden bizim bildiğimiz, Müslüman olmayan kişiler orucu merak ettikleri için bizlere soru sorarlardı. Fakat artık müslümanlar da oruçla ilgili akla hayale gelemeyecek sorular üretmekteler
Biz de bu yazımızda, ola ki ciddi bir şekilde oruç ile ilgili merak edilen sorular varsa diye toparlamak istedik.
Müslümanlar Neden Oruç Tutuyor?
İslam’ın beş şartından biri Ramazan ayında oruç tutmaktır. Orucu basitçe açıklamak gerekirse, mecburen yoksulluk çekmek olarak belirtebiliriz. İslamiyette Ramazan ayında her Müslüman yemeyi, içmeyi ve cinsi zevkleri reddeder ve bunlarla, zorlukla uğraşan kişilerin durumunu anlamaya çalışır. Hazreti Muhammed bir hadisinde; “Ramazan ayında rahmet kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır; Ramazan’da bin aydan daha hayırlı gece vardır.” Demiştir. Bu hadis, Müslümanları Ramazan ayında, faydalarını ve önemini fark ederek hayırlı işler yapmalarına teşvik eder.
Sigara İçmek, Diş Fırçalamak, Sakız Çiğnemek, Ruj Sürmek Orucu Bozar mı?
Evet bozar! Bunlar ve aklınıza gelebilecek benzer eylemler orucu bozar. Oruçlu iken su da içilmez, kahve de içilmez, sigara da içilmez, çay da içilmez, nargile de içilmez. Çünkü orucun mantığında bedensel zevklerden uzak durmak vardır. Güneşin doğumundan batışına kadar vücuda bir şey girmez.
Oruç tutmak, gündüz aç kalıp, akşam ezanına kadar yemek yememek değildir. Hayırlı olan iftarda yeteri kadar yemek karnını tıka basa doldurmamaktır. Özellikle bu zamanki gibi, Ramazan yaz ayına geldiğinde iftar ile sahur arasında fazla vakit olmadığı için sahurda da yemek yemek isteyenlerin iftarda fazla yememeleri gerekmektedir.
Oruç Tutmak Zor Bir Şey mi?
Her insan farklı bir yaratılışa sahip olduğundan, oruç tutmak zordur ya da oruç tutmak çok kolay diyemeyiz. Oruç insanın kendini , nefsini bastırması için bir vesiledir. Bu sebepten nefsinize ne kadar güvenebilirseniz, oruç tutmanız o kadar kolaylaşır. Ayrıca oruçlu iken seks gibi insanın bir anlık dürtüleriyle gerçekleşen zevklerden de uzak durabilmek için, insanın vücuduna ve duygularına hakim olması gerekir. Bu sebepten oruç tutmak zor mu kolay mı sorusu insanın kendisinde saklıdır.
Yemeği Yatacağım Zaman Yesem Sahura Kalkmasam Olmaz mı?
Evet sahur uykudan uyanıp yapılmaktadır. Bu sebepten yemekten ziyade, aperatif yiyeceklere yönelmekte fayda var. Mideyi çok doldurmanız, acıkmayacağınız anlamına gelmez. Bu sebeple tok tutan ve sıvı ihtiyacımızı karşılayacak olan besinleri tüketmenizde fayda var. Örneğin beyaz ekmek yediğiniz takdirde, kepek ekmeği yediğinize nazaran çok daha hızlı acıkırsınız. Hurma, badem, yumurta, peynir, muz, yeşillikler gibi tok tutan ve sıvı ihtiyacını karşılayan yiyecekler ile sahuru geçirmenizi öneririz. Ayrıca çay yerine bitki çayı içmeniz de ertesi günü rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.
İftarda Ne Yiyebilirim?
Orucunuzu bozup, iftar yaparken Allah’ın helal kıldığı her şeyi yiyebilirsiniz. Bu konuda hiç bir yasaklama yoktur.
Son Yorumlar