Sosyal Fobi Nedir – Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde sosyal fobi insanlar üzerinde, yaygın tip ve yaygın olmayan tip gibi iki şekille rastlanır. Bu duruma kısaca; başka kişilerin önünde yemek tüketimi yapmak, konuşma gerçekleştirmek, imza atmak gibi olayları örnek verebiliriz.

İnsanlar üzerinde sosyal fobinin yaşam süreci içerisinde görülme oranı %2 ile %13 arasında değişkenlik gösterir. Sosyal fobi, oldukça sık rastlanan psikiyatrik bir hastalıktır. Ülkemizde uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, üniversite öğrencilerinin %24’lük bir kısmında sosyal fobi hastalığına rastlanmıştır. Erken yaşta başladığına dair bilgiler var olsa da alt tipe göre değişkenlik göstermesiyle, 10 ile 17 yaşlar arasında başladığı görülür.

Sosyal Fobi Belirtileri;

  • Topluluğun içerisinde telefon ile konuşmak
  • Topluluğa aldırış etmeden yemek tüketmek
  • Dinleyici toplum önünde daha çok konuşmak isteği
  • Yetkili bir kişi ile konuşma isteği
  • Çok fazla tanımış olmadığı kişiye karşı gözlerinin içine bakma
  • Sürekli parti ve davetler verme
  • Satıcılık yapan bir kişiye karşı ısrarcı davranma
  • Genel tuvaletleri kullanmak
  • Cinsel ilişki amacı ile bir kişiyi elde etmeye çalışma
  • İyi derecede tanımış olmadığı birisine karşı görüşlerini onaylamadığını söylemek

Sosyal fobi tedavisi mümkün bir hastalıktır. Öncelikle tedaviye başlanılmadan önce başlangıç yaşının erken olması, kişinin tedaviye karşı olumlu bakması ve beraberinde başka psikiyatrik hastalıkların getirip getirmediğini bilmek gerekir.

Sosyal fobi tedavisi için ilaç tedavisi ve psikoterapi dediğimiz konuşma sürecine dayalı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Sosyal fobi hastalığının hasta üzerinde ne derecede ilerlediğine bakılarak ilaç veya psikoterapi uygulanır. Aslında en etkili olarak sonuç alınan tedavide ikisi birlikte uygulanmaktadır. Sosyal fobi tedavi sürecine başlanılmasından itibaren, ilk zamanlarda baş ağrısı, hafif bulantı, uykuda düzensizlik gibi geçici yan etkileri oluşur. Zaman içerisinde vücut bu duruma alışarak düzene girer. Sosyal fobi tedavisinde kullanılan ilaçların insan üzerinde kalıcı derecede hasarlar bırakmadığı gibi, bağımlılık yapmaz. Tedavi süreci 9 ile 12 ay arasında süren sosyal fobi hastalığına karşı ilaçların faydalı olup olmadığını 10 hafta gibi bir süre kullanılmasından sonra anlaşılabilir.

Bu durumda sizlere düşen en büyük görev, sosyal fobi durumunun bir hastalık olduğunu kabullenerek, hiç zaman kaybetmeden uzman psikolog kontrolünde sosyal fobi tedavisine başlamalısınız.

Daha detaylı bilgi almak için yusufbayalan.com adresine girmeniz yeterli olacaktır.

5 thoughts on “Sosyal Fobi Nedir – Nasıl Tedavi Edilir?”
  1. Bulunduğum çevreyi anlattınız neredeyse. Herkes bir öne çıkma çabası içerisinde. Bildiği bilmediği ne varsa sadece orda bende varım demek için bulunuyor.

  2. sosyal fobi deil adeta sosyal faca 7den 70 tedavi görmeye başlamanın geldiğine inananlardanım

  3. sanırım “Z” Kuaşğı komple Böyle (Arkadaşlar azınlıklar alınmasın üzerine 🙂 )

  4. Sosyal fobi aslında günümüzde çoğu çocuğumuzda aşırı bilgisayar kullanımı dışarı çıkıp dğer çocuklar ile etkileişm içerisine giremeddiği için olabilen bir sorun

Sizin Yorumunuz