Televizyon Alırken veya Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli
Teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde teknolojiyi yakalamak hiç de kolay değil. O kadar hızlı gidiyor ki aldığın bir ürünün modası hemen geçmiş olabiliyor. Özellikle televizyon sektöründe çok fazla seçenek ve farklı özelliklerde, ebatlarda televizyonlar bulmak mümkün. Tabii herkes en iyisini ister ama bütçe meselesi. Önemli olan bütçene göre en iyisini veya kendinize en iyi fayda sağlayabileceğini düşündüğünüz televizyonu seçebilmekte.
Kullanmadığınız televizyon özelliklerine boş yere para yatırmak anlamsız. Televizyon seçimi yaparken hiç kuşkusuz en önemli ve ilk faktör bütçedir. Öncelikle bütçenizi belirlemelisiniz. Aksi halde mağazaya gittiğinizde bu da olsun, şu özellik de olsun derken bir bakmışsınız ay sonunda yüklü bir ekstre gelmiş. Öncelikle bütçenizi belirlemeniz bu yönden anlamlı olacaktır. Daha sonra ihtiyaçlarınız, beklentileriniz, yararlanma süreniz yani televizyonla ne kadar haşır neşir olduğunuz onunla ne kadar vakit geçirebildiğiniz de çok önemli. Zira full+full özellikler de bile olsa işten güçten çok fazla yararlanamadıktan sonra pek de bir anlamı kalmıyor bana göre.
Lcd ve Led televizyonlar hemen hemen her eve girdi. Bu cihazlar yeni özellikler kullanma imkânı da sunuyor. Ancak piyasada satılan onlarca farklı ebat ve özelliğe sahip televizyon içinden hangisini seçeceğinize karar vermek zor olabiliyor. Birbirlerine benzer de olsalar aralarındaki bazı farklılıklar kullanım aşamasında çok önemli olabiliyor.
İşte LCD ya da LED televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenler:
Boyutu: Belki de televizyon seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli faktör boyutudur. Bir sürü para verip, büyük olsun diye ısrar ederseniz, sağlığınızdan olma ihtimaliniz de gündeme gelmiş oluyor. Siz farkına varmasanız da sizin veya hiç bir şeyden haberi olmayan çocuğunuzun gözleri, bu büyük ekranlı teknolojiden olumsuz yönde etkilenebilir. İnternette gezindim biraz “televizyonu ne kadar mesafeden izlemeliyim?” diye baktım fakat yazılan çizilen tabloların aslında gerçekte çok da anlamlı olmadığını gördüm. 1,5 metre ile 4,5 metrelerden bahsediliyor. Televizyon izleme mesafesi bence daha fazla. Televizyona olan merakım yüzümden yaptığım araştırmalar sayesinde şunu söyleyebilirim ki eğer 102 (markasına göre 106 ekran olabiliyor) bu ebatta bir televizyon aldıysanız odanızın şekli, televizyona en çok bakılacak açı, televizyona olan mesafeniz, koltukların yerleşimi bile çok önemli. Zira çaprazdan bakacaksanız bile fark ediyor. Direk karşıdan bakacağınızı düşünürsek bu ebatta bir televizyona bence ortalama 5 ila 7 metre mesafeden bakmanız gerekmekte. Hem sağlığınız için hem de daha kaliteli bir izlenim için. İnsanlar büyük olsun istiyor fakat televizyonun olduğu odanın büyüklüğünü hesaba katmıyor. Bundan dolayı da gözleri çok ağrıyacaktır.
102 ekran aldığım televizyon ilk evimde bana çok büyük gelirken, ikinci evimde çok küçük gelmeye başladı. Odanın metrekaresiyle doğrudan orantılı. Televizyonunuzun mhz’ı bile önemli; yüksek mhz’lı televizyonlarda özellikle kalite zaten yüksek olduğu için, yakından bakılmasına gerek kalmıyor.
Boyut ile alakalı son olarak şunu söyleyebilirim; mağazada televizyonlar yan yana durduğundan, orada seçim yaparken insanlar yanılgıya düşüyor. Çünkü orada televizyonlar yan yana olduğundan algı olarak büyüklüğünü hissedemiyorsunuz ve alıp eve geldiğinizde kocaman bir televizyonla ne yapacağınızı düşünmeye başlıyorsunuz. Geri götürüp iade eden arkadaşım bile oldu. O sebeple televizyonun boyutunun ne kadar büyük olduğunun bir önemi yok. Önemli olan televizyonu koyacağınız odanın büyüklüğüne uygun bir büyüklükte veya ebatta televizyon seçmeniz.
Televizyon alırken tepkime süresi ve hızıda çok önemlidir. Kanallar arasında geçiş yaparken fıtık olarabilirsiniz. Yeni televizyonlar eskiler gibi pıtır pıtır geçemiyor malesef, eğer bu konuda hassassanız teğkime süresi iyi bir televizyon almalısınız.
Bağlantı noktaları da sizin kullanımınıza uygun mu değil mi alırken bunlara dikkat edebilirsiniz. Onun dışında internet olup olmaması da çok önemli. İnsanların evinde zaten internete girebilecekleri bir sürü alet var artık. Telefon olsun, tabletler olsun, laptoplar olsun veya normal masa üstü bilgisayarlar olsun zaten artık internet evimizin her yerinde bana kalırsa, televizyonda internet özelliği olması çok da önemli değil. Boşu boşuna bilgisayarı olanlar televizyonların bu özelliği için para vermesi. İstediğiniz şeyleri zaten belli bağlantılarla bilgisayardan veya usb yardımıyla veya kablolar yardımıyla zaten televizyona aktarıp izleyebiliyorsunuz. O yüzden bence televizyon seçimi yaparken bu şekilde smart olsun diyerek fiyatını şişirmek yerine, görüntü kalitesi için para harcayın daha mantıklı. Mhz’ı yüksek televizyon alın internet olacağına, daha iyi. Evinizde bilgisayar olmasa bile, zaten televizyondaki internetten bilgisayar gibi randıman alamıyorsunuz. Bilgisayar kadar hızlı olmuyor. Televizyon kumandası ile ne kadar hızlı olabilirsiniz. Ek aparatlarını alsanız bile bence hiç gerek olmayan bir özellik. Benim televizyonum smart, televizyonumdan internete girebiliyorum. Sorun bakalım 3 yıldır kaç kere girmişim. Toplasam beşi geçmez ve hızlı değil. O yüzden internet olsun diye hevesle boşuna fazla para vermeyin. Bunlar benim düşüncelerim ve tecrübelerim tabi. Siz kendiniz daha iyi bilirsiniz. Tercih meselesi.
Gelelim 3 boyutlu televizyon muhabbetine. Dediğim gibi yine kullanmadığım ve boşa fazla para verdiğim bir özellik. Aynı özelliklere sahip bir televizyonun 3 boyutlusunu almak istediğinizde size ortalama 250 liraya mâl oluyor ve üç boyut özelliğini toplasanız gene 3 yılda 5 kere kullanıyorsunuz. Hem zaman olmuyor. Bir film alacaksın da, film saracak da, sonuna kadar izleyeceksin de, o film de 3-4 tane 3 boyutlu sahne olacak da sende 3 boyut tadını alacaksın ohooo. 3 kere üç boyutlu film aldım. Film başı ortalama 3 tane sahne oldu. Tamam çok güzel. Kaliteli bir televizyon aldıysanız hakikaten çok güzel duygular hissedebiliyor ve kendinizi filmin içinde zannedebiliyorsunuz ama bence 3 yılda 3 film için yine aynı şekilde 250 lira verme taraftarı değilim, ben verdim siz vermeyin :). Onun yerine üç boyut heyecanını sinemada yaşayın daha iyi.
Bazı televizyonlarda uydu alıcısı artık televizyonun içinde yer alıyor. Baktığınız zaman tek kumanda olacak olması ve televizyon ünitesinde veya sağ da solda uydu alıcısının yer kaplamayacak olması güzel elbette, özellikle iki kumanda olayından nefret ettiğim için uydu alıcılı aldım fakat ondan da yavaşlığından dolayı memnun değilim. Normalde uydu alıcısı ayrı olsa kanal geçişleri daha hızlı oluyor. Bana kalırsa artık teknoloji gelişti, ufak uydu alıcıları var nasılsa, uydu alıcısı içinde olmayan televizyonları tercih edin.
Bu gün sizlere televizyon seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalıştım. Sizler de yorumlarınızla, görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız, insanlara televizyon seçimi yaparken yardımcı olur ve boşa teknoloji mağduru olmamalarını sağlamış oluruz 🙂 Benim düşüncelerim bu şekilde umarım yararlı bir yaz yazabilmişimdir. Görüşmek üzere.
8 thoughts on “Televizyon Alırken veya Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli”
Bence televizyon alırken ya bilen biriyle gidin ya da eğer göz zevkiniz ve inceleme yeteneğiniz sağlamsa televizyonlara yanyana bakın. Bu şekilde daha kolay ve akıllı bir seçim yaparsınız.
televizyonları yanyana koyup kıyaslamak gerek sanki bilgisayar alıyormuşuz gibi. ekstra özellikleri varsa ileride çok işimize yarayacağını bilmeliyiz
ilk olarak görevli ile görüşüp en iyi birkaç televizyonu seçtikten sonra yan yana getirip değerlendirmek gerek.
Dediğiniz gibi hassas bir konu neticede hepimizin ortalama günde 3 saat zaman ayırdığı bir cihaz
Tv alırken fiyat performans durumuna dikkat etmek lazım. Çöznürlük ile hertz değeri de önemli
Şu anda en iyi televizyonu alsak 1 sene içinde eski model oluyor. İYi bir televizyon biraz lükse giriyor açıkcası.
teknolojiyi takip eden birisiyim ama televizyon alanında takip etmiyorum, ama yetişmek mümkün değil….
Televizyon teknoloji her yıl gelişiyor 2000-3000TL arasında çok güzel ve kaliteli televizyonlar var artık. Aşırı lükse kaçmaya gerek yok.